Om Bergöös

Bergöös fasadskylt

Om Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. Här finns bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg.

Bergöökvarteret på östra Storgatan 5 i Hallsberg

På sidan Välkommen till Bergöös! hittar du aktuella evenemang och aktiviteter för Bergöökvarteret.

Om Bergööska huset

Bergööska huset uppfördes i slutet på 1800-talet på beställning av köpmannen Adolf Bergöö och ritades av Ferdinand Boberg - en av Sveriges främst arkitekter. Huset är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se. Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Bergöövåningen

I Bergööska huset en trappa upp hittar du representationsvåningen som idag är renoverad och ombyggd till en utställning. Här finns:

  • Festsal med en väggmålning av Carl Larsson och konst av Karin Larsson
  • Ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärskap
  • "Fruns rum" med historik om familjen Bergöö. Historia om Hallsbergs halmhattsfabrik och affärsverksamheten Bergöö.
  • "Per Bergöös kontor"
  • Ett vackert blomsterrum i jugendstil.

Läs mer om Bergöövåningen

Konsthallen

Den före detta affärslokalen på bottenvåningen är numera en konsthall med konstutställningar från september till maj. Sommartid visas här sommarutställningar med olika teman.

Läs mer om Konsthallen

Modelljärnvägen

I anslutning till Bergööska huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg som föreställer Hallsbergs bangård. Du hittar den på andra våningen i Magasinet.

Läs mer om Modelljärnvägen

Järnvägsutställning och café

På bottenvåningen i magasinet finns en utställning om Hallsbergs järnvägshistoria och ett café. I utställningen visas bland annat föremål och olika uniformer som använts genom historien vid arbetet kring järnvägen. Du kan också läsa om rallaren och se en film om Hallsbergs järnvägshistoria.

Utställningen och cafét håller öppet sommartid.