Bergöövåningen

Väggmålning på Bergöös

Konst av Carl och Karin Larsson

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv.

App med guidad tur i Bergöövåningen
Nytt för i år är att vi har en app med en guidad tur i Bergöövåningen med ljud, text och bilder. Appen används bäst på plats men det går bra att använda appen hemifrån. Du laddar ner appen Kultur Hallsberg gratis på din smartphone. Där hittar du utöver guiden till Bergöövåningen även en kulturslinga med sevärdheter i centrala Hallsberg.

 

ÖPPETTIDER HÖSTEN 2021

Vi tar in ett begränsat antal besökare samtidigt med tanke på folkhälsomyndighetens restriktioner gällande covid-19. Är det många personer kan man få vänta en liten stund. Tänk på att stanna hemma vid symptom och att hålla avstånd.

Lördag 22 januari 12-15. Fri entré.
Lördag 19 februari 12-15. Fri entré.
Lördag 19 mars 12-15. Fri entré.
Lördag 23 april 12-15. Fri entré.

 

 

 

 

GUIDADE VISNINGAR
Kontakta oss för bokning av visning med guide. Guidningen kostar 300 kr plus 30 kr per person.
V följer folkhälsomyndighetens rådande riktlinjer och tar därför inte mot grupper för guidade visningar. 

Hitta hit 
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg

Bokning och frågor
Telefontid: måndag-fredag 8-12
Telefon: 0582-68 55 36
E-post: marie.godlund@hallsberg.se


HISTORIK
Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök föreningen Karin Bergöös vänners webbplats. 

En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.

Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.