Bergöövåningen

Bergööska huset Hallsberg-foto-per-johansson-procard-3731.jpg
Bergööska huset Hallsberg-foto-per-johansson-procard-3712 (1).jpg
Bergööska huset Hallsberg-foto-per-johansson-procard-3733.jpg

Bergöövåningen

Konst av Carl och Karin Larsson, utställning om Karin Larsson och hennes konstnärskap, familjen Bergöös historia, och Hallsbergs halmhattsfabrik.

I Bergööska huset en trappa upp hittar du representationsvåningen som idag är ombyggd till en utställning. Här finns en festsal med en väggmålning av Carl Larsson. Bergöövåningen är idag renoverad och rymmer, förutom festsalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärskap, "Fruns rum" med historik om familjen Bergöö, Hallsbergs halmhattsfabrik, och affärsverksamheten Bergöö. Här finns också "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.

Aktuellt 

Besök Bergöövåningen lördag 13 april fri entré

Aktuellt sommaren 2024

Under sommaren öppnar vi upp hela Bergöös under perioden 26 juni - 11 augusti, onsdag-söndag 10.00-17.00
Under sommaren bemannar föreningen Karin Bergöö-Larssons vänner våningen och kan svara på enklare frågor.
I entrén ingår: Bergöövåningen, årets sommarutställning Låt handen synas - en textilutställning om Karin Larssons konstnärskap, Modelljärnvägen och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Entré 70 kr, pensionär 50 kr, fri entré upp till 16 år. 
Vi har också ett litet café och butik med souvenirer.

Guidade visningar

Kontakta oss för bokning av visning med guide under vår, höst och vinter.
Guidningen kostar 500 kr plus 50 kr per person.

App med guidad tur i Bergöövåningen

Vi har en app med en guidad tur i Bergöövåningen med ljud, text och bilder. Appen används bäst på plats men det går också bra att använda appen hemifrån. Du laddar ner appen Kultur Hallsberg gratis på din smartphone. Där hittar du utöver guiden till Bergöövåningen även en kulturslinga med sevärdheter i centrala Hallsberg.

Bokning och frågor

Telefon: 0582-68 53 86
E-post: kulturavdelningen@hallsberg.se

Hitta hit 

Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg

Tillgänglighet

I Bergööska huset finns en trapphiss som man be att få tillgång till i förväg. Det finns även en rullstol man kan använda på övervåning. I Magasinet finns hiss. Kontakta oss gärna inför besöket så hjälper vi till.

Historik

Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo.

Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök föreningen Karin Bergöös vänners webbplats.