Bergöövåningen

Väggmålning på Bergöös

Konst av Carl och Karin Larsson

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv.

App med guidad tur i Bergöövåningen
Nytt sen 2021 är att vi har en app med en guidad tur i Bergöövåningen med ljud, text och bilder. Appen används bäst på plats men det går bra att använda appen hemifrån. Du laddar ner appen Kultur Hallsberg gratis på din smartphone. Där hittar du utöver guiden till Bergöövåningen även en kulturslinga med sevärdheter i centrala Hallsberg.

ÖPPETTIDER BERGÖÖVÅNINGEN VÅR 2023

Öppet hus med fri entré

I samband med konsthallens vernissager, en lördag varje månad, samt konstslingan 1-2 oktober har Konsthallen, Bergöövåningen och Modelljärnvägen öppet med fri entré

 • Lördag 21 januari 12.00-15.00
  Vernissage i konsthallen - Åsa Södergren - Måleri
 • Lördag 18 februari 12.00-15.00
  Vernissage i konsthallen - Tony Abrahamsson - Grafik/collografi/skulptur/betong
 • Lördag 18 mars 12.00-15.00
  Vernissage i konsthallen - Lena Wahlstedt - Måleri
 • Lördag 15 april 12.00-15.00
  Vernissage i konsthallen - Gunilla Åsberg - Spår av skog
Fler tillfällen kan tillkomma under våren

SOMMAR 2023
Sommaren 2023 har Bergöös öppet onsdagar-söndagar 10-17 från och med onsdag 28 juni till och med söndag 13 augusti. I entrén ingår årets sommarutställning, Bergöövåningen, Modelljärnvägen och en historisk utställning om järnvägen i Hallsberg. Vi har även öppet ett litet sommarcafé. Entré: 70 kr, pensionär 50 kr, barn och unga upp till 16 år går in gratis.

 

GUIDADE VISNINGAR
Kontakta oss för bokning av visning med guide. Guidningen kostar 300 kr plus 30 kr per person.

Tillgänglighet
I Bergööska huset finns en trapphiss som man be att få tillgång till i förväg. Det finns även en rullstol man kan använda på övervåning. I Magasinet finns hiss. Kontakta oss gärna inför besöket så hjälper vi till.

Bokning och frågor
Telefon: 0582-68 53 86
E-post: kulturavdelningen@hallsberg.se

Hitta hit 
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i HallsbergHISTORIK
Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök föreningen Karin Bergöös vänners webbplats. 

En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.

Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.