Bergöövåningen

Bilder vi äger - bildbank
Väggmålning på Bergöös

Konst av Carl och Karin Larsson

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv.

ÖPPETTIDER HÖSTEN 2020

 • Lördag 12 september 12.00-15.00 - Fri entré
  Modelljärnvägen och Konsthallen har också öppet
 • Konstslingan Östernärke - Kumla - Hallsberg helgen
  3-4 oktober 11.00-17.00 - Fri entré.
  Modelljärnvägen och Konsthallen har också öppet

 • Lördag 10 oktober 12.00-15.00 - Fri entré
  Modelljärnvägen och Konsthallen har också öppet

Fler öppettider under hösten kan tillkomma

Vill du se våningen med målningarna under resten av året bokar du en guidad visning. Guidningen kostar 300 kr plus 15 kr per person.
OBS! Hösten 2020 har vi begränsade möjligheter till visningar i Bergöövåningen. Kontakta kulturavdelningen för mer information

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5, Hallsberg
0582-68 53 86, kultur.forening@hallsberg.se

Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök föreningen Karin Bergöös vänners webbplats. 

En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.

Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.