Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv
Lördag 16 oktober 12.00-15.00
Vernissage i Konsthallen - Lennart Mossberg - Måleri. Modelljärnväg är också öppen.
Helgen 7-8 oktober 11.00-17.00
Bergöövåningen, konsthallen och Modelljärnvägen medverkar i Konstslingan
Lördag 2 december 11.00-15.00
Adventsfirande - Modelljärnvägen och konsthallen är också öppen. Pyssel för barn i Valvet
Lördag 9 december 12.00-15.00
Vernissage i Konsthallen - Arne Frifarare - Måleri. Modelljärnvägen är också öppen.
Kontakta oss för bokning av visning med guide. Guidningen kostar 300 kr plus 30 kr per person.
Under Oktober månad från och med 9 oktober kommer våningen vara stängd i minst 2 veckor för renovering.
Telefon: 0582-68 53 86
E-post: kulturavdelningen@hallsberg.se
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg
I Bergööska huset finns en trapphiss som man be att få tillgång till i förväg. Det finns även en rullstol man kan använda på övervåning. I Magasinet finns hiss. Kontakta oss gärna inför besöket så hjälper vi till.
Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:
Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök föreningen Karin Bergöös vänners webbplats.
En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.
Bergöövåningen är idag renoverad och och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "Fruns rum" med historik om familjen Bergöö, Hallsbergs halmhattsfabrik, och affärsverksamheten Bergöö. "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.
Vi har en app med en guidad tur i Bergöövåningen med ljud, text och bilder. Appen används bäst på plats men det går bra att använda appen hemifrån. Du laddar ner appen Kultur Hallsberg gratis på din smartphone. Där hittar du utöver guiden till Bergöövåningen även en kulturslinga med sevärdheter i centrala Hallsberg.