Bergöös

Bergöös fasadskylt och blommande träd

Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Välkommen till Bergöös

Bergööska huset uppfördes i slutet på 1800-talet och är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

I representationsvåningen med festsalen hittar du Carl Larssons väggmålningar och konst av Karin Bergöö Larsson. Det finns också flera rum i 1800-talsstil och mindre utställningar, bl.a. ett rum tillägnat Karins konstnärskap. Affärslokalen på bottenvåningen är numera en konsthall med konstutställningar september-maj och en årlig sommarutställning. Källaren är omgjord till en festlokal som går att hyra.  I anslutning till huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg på övervåningen och ett café som är öppet sommartid.

SOMMAR 2023
Sommaren 2023 har Bergöös öppet onsdagar-söndagar 10.00-17.00 från och med onsdag 28 juni till och med söndag 13 augusti. I entrén ingår årets sommarutställning "Elektronen - en laddad utställning från stenkaka till smartphone" - en nostalgisk utställning om elektronikens historia. Bergöövåningen, Modelljärnvägen och en historisk utställning om järnvägen i Hallsberg. Vi har även öppet ett litet sommarcafé. Entré: 70 kr, pensionär 50 kr, barn och unga upp till 16 år går in gratis. 
Guideapp - Bergöövåningen
Nytt sen 2021 är att vi har en app där du kan ladda ner en guidad tur i Bergöövåningen så du själv kan gå runt i våningen och få text med bilder och en röst som guidar dig runt. Ladda gärna ner appen "Kultur Hallsberg" på din telefon innan besöket. Det går även bra att använda appen hemifrån. 
Plats:
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg
Kontakt: 
kulturavdelningen@hallsberg.se
0582-68 53 86
Växel: 0582-68 50 00

Inför besöket
Bergöös består av två byggnader med olika avdelningar och utemiljöer. I den här foldern hittar du en översikt över området och information om de olika avdelningarna samt information om parkering, in och- utgångar med mera.

 

Tillgänglighet
I Bergööska huset finns en trapphiss som man be att få tillgång till i förväg. Det finns även en rullstol man kan använda på övervåning. I Magasinet finns hiss. Kontakta oss gärna inför besöket så hjälper vi till.

 

Bokning av Valvet/Visningar Bergöövåningen

Telefon: 0582-68 50 00 
E-post: kulturavdelningen@hallsberg.se


Informationsfolder med skisser över Bergöös

Mer information om Bergöövåningen

Mer information om Hallsbergs konsthall

Mer information om Modelljärnvägen

Arter i trädgården

Fruktträd
Äpple 'Gyllenkroks astrakan'
Äpple 'Oranie'
Päron 'Augustipäron'
Päron "Esperens herre'

Bär (tillåtet att äta)
Svarta Vinbär 'Öjebyn'
Röda Vinbär 'Jonkheer van Tets'
Hallon 'Mormors hallon'
Smultron
Krusbär 'Hinnonmäki gul'
Björnbär 

Övrigt
Mårbacka Pelargon
Bondsyren
Rabarber 'Viktoria'

Visa stor karta