Välkommen till Bergöös

Bergöös fasadskylt och blommande träd

Välkommen till Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Bergööska huset uppfördes i slutet på 1800-talet och är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

 

SOMMAR PÅ BERGÖÖS 2024

I sommar öppnar vi upp Bergöös med alla dess delar onsdag 26 juni till och med 11 augusti. Då ingår Bergöövåningen, årets sommarutställning Låt handen synas - en textilutställning om Karin Larsson, Modelljärnvägen, en historisk utställning om järnvägen i Hallsberg med liten tågbana som barn kan köra samt ett café. 


Öppettider

26 juni - 11 augusti, onsdagar-söndagar 10.00-17.00

Entré

70 kr
Pensionär 50 kr
Barn upp till 16 år - fri entré.
 


Hitta hit

Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg.

Foto: Per Johansson proCard AB

Sommarutställning 2024 - Låt handen synas

En textilutställning som visar Karin Larssons roll som formgivare, klädskapare och hur hon formade sitt och Carl Larssons hem i Sundborn.
Mer information om sommarutställningen


Bergöövåningen

I representationsvåningen med festsalen hittar du Carl Larssons väggmålningar och konst av Karin Bergöö Larsson. Det finns också flera rum i 1800-talsstil och mindre utställningar, bland annat ett rum tillägnat Karins konstnärskap.

Ladda ner appen "Kultur Hallsberg" till din telefon innan besöket. I appen finns en guidad tur i Bergöövåningen. Den består av en röst som guidar dig runt i våningen, texter och bilder.

Mer information om Bergöövåningen, guidade visningar och öppettider


Magasinet - modelljärnväg, järnvägsutställning, konsthantverk och café

I anslutning till Bergööska huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg, samt en historisk järnvägsutställning och café som är öppet sommartid. 

Inför besöket

Bergöös består av två byggnader med olika avdelningar och utemiljöer. I den här foldern hittar du en översikt över området och information om de olika avdelningarna samt information om parkering, in och- utgångar med mera.

Informationsfolder med skisser över Bergöös


Tillgänglighet

I Bergööska huset finns en trapphiss som man be att få tillgång till i förväg. Det finns även en rullstol man kan använda på övervåning. I Magasinet finns hiss. Kontakta oss gärna inför besöket så hjälper vi till.

Kontakt 

Visningar Bergöövåningen och bokningar av festlokalen Valvet
Vi tar emot bokningar från 1 september 2024 och framåt:
Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kulturavdelningen@hallsberg.se


Arter i trädgården

Fruktträd
Äpple 'Gyllenkroks astrakan'
Äpple 'Oranie'
Päron 'Augustipäron'
Päron "Esperens herre'

Bär (tillåtet att äta)
Svarta Vinbär 'Öjebyn'
Röda Vinbär 'Jonkheer van Tets'
Hallon 'Mormors hallon'
Smultron
Krusbär 'Hinnonmäki gul'
Björnbär 

Övrigt
Mårbacka Pelargon
Bondsyren
Rabarber 'Viktoria'