Bergöös

Bergöös fasadskylt och blommande träd
Rostratt_illustration_SaraTeleman_Beskuren.png

Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter. Årets sommarställning 2021 - Rösträtt för kvinnor. Läs mer nedan.

Välkommen till Bergöös

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

I representationsvåningen med festsalen hittar du Carl Larssons väggmålningar och konst av Karin Bergöö Larsson. Det finns också flera rum i 1800-talsstil och mindre utställningar, bl.a. ett rum tillägnat Karins konstnärskap. Affärslokalen på bottenvåningen är numera en konsthall med konstutställningar september-maj och en årlig sommarutställning. Källaren är omgjord till en festlokal som går att hyra.  I anslutning till huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg på övervåningen och ett café som är öppet sommartid.

Nytt för i år är att vi i år säljer Glass från Gó Glass i Hjortkvarn i vårt café samt har en app "Kultur Hallsberg" där du kan ladda ner en guidad tur i Bergöövåningen.

 

SOMMAR 2021

ÖPPETTIDER SOMMAR 2021

Sommaren 2021 öppnar vi upp Bergöös under perioden 29 juni - 15 augusti, tis-sön, 10.00-17.00.
I entrén ingår inträde till Bergöövåningen, årets sommarutställning - Rösträtt för kvinnor samt vår stora Modelljärnvägen. Det finns också ett café och en liten trädgård du kan slå dig ner i med en kopp kaffe och bulle eller glass. Lokala konsthantverkare ställer ut i cafét. Du köper deras verk med Swish.

Entré: 70 kr, pensionärer 50 kr, fri entré upp till 16 år samt 50% rabatt på entrén med kulturarvskort.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man behöver inte boka plats i förväg. 

 

Rösträtt för kvinnor - 100 år!
2021 är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. 100 år av kvinnlig rösträtt är något att glädjas över. Hallsbergs kommun är stolta över att få presentera årets sommarutställning 2021 på Bergöös – Rösträtt för kvinnor.

Om utställningen

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. På hösten 1921 fick svenska kvinnor rösta för första gången. Det krävdes en lång och envis kamp innan lagen ändrades. Hur gick det till när svenska kvinnor fick rösträtt? Hur såg kampen ut? Vilka kämpade?

När kampen började i slutet av 1800-talet var det många kvinnor som aldrig tänkt på att de borde ha rösträtt. I flera hundra år hade kvinnor inte fått bestämma över sig själva. De var omyndiga. Männen hade styrt det mesta i samhället. De hade levt i en tid då de flesta på allvar trodde på att alla män var smartare än kvinnor. Att deras hjärnor var annorlunda. Männen var bättre på att bestämma, och kvinnor skulle lyda. Det var en galen tanke. Det hade vissa redan sagt, men det tog lång tid innan det blev någon förändring.

Sara Teleman bjuder oss på jordnära och humoristiska porträtt av framträdande personer som kämpat för kvinnors rösträtt i Sverige och världen. De vars förtjänst det är att alla svenska kvinnor idag har rätt att rösta till riksdagen. Här får vi lära känna rösträttskampens egna Idoler; Betty Pettersson, första kvinnan med akademiska examen i Sverige. Emilie Rathou som 1 maj 1891 blev den första svenska kvinnan som talade för en publik om kvinnors rösträtt. Och Kata Dahlström, arbetarrörelsens mest populära talare. Och vi får möta några av de män som oförtrutet kämpade för kvinnornas rättigheter, trots att förslagen fick nej efter nej efter nej. 

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn, utgiven på LL Förlag. Med tydlig berättarröst och texter skrivna på lättläst svenska tillgängliggör Sara Teleman ett ganska svårgripbart och långdraget förlopp i den svenska demokratins historia.

Digital visning – Rösträtt för kvinnor

Från Kvinnohistoriskt museet i Umeå med Sara Teleman

Utställningen Rösträtt för kvinnor är producerad av Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och baseras på boken med samma namn. Utställningens gestaltning är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Sara Teleman.

Illustration: Sara Teleman (beskuren)*

LOKAL KVINNOHISTORIA
I anslutning till utställningen har vi en lokal del där de lokala kvinnoklubbarna för Centerpartiet och Socialdemokraterna berättar om sin kamp för kvinnors rättigheter genom åren.

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg
Telefon: 0582-68 53 86
E-post: kultur.forening@hallsberg.se

Inför besöket
Bergöös består av två byggnader med olika avdelningar och utemiljöer. I den här foldern hittar du en översikt över området och information om de olika avdelningarna samt information om parkering, tillgänglighet, in och -utgångar med mera.

Informationsfolder med skisser över Bergöös

Mer information om Bergöövåningen

Mer information om Hallsbergs konsthall

Mer information om Modelljärnvägen

Vid betalning
Bergöös är kontantfritt men vi tar emot kortbetalningar och Swish.

Guideapp - Bergöövåningen
Nytt för i år är att vi har en app där du kan ladda ner en guidad tur i Bergöövåningen så du själv kan gå runt i våningen och få text med bilder och en röst som guidar dig runt. Ladda gärna ner appen "Kultur Hallsberg" på din telefon innan besöket. Vi hjälper dig komma igång på plats.

Arter i trädgården

Fruktträd
Äpple "Gyllenkroks astrakan Äpple "Oranie"
Päron "Augustipäron"
Päron "Esperens herrepäron

Bär
Svarta Vinbär "Öjebyn"
Röda Vinbär "Jonkheer van"
Hallon "Mormors hallon"
Smultron
Krusbär "Hinnonmäki Gul"

Övrigt
Mårbacka Pelargon
Bondsyren
Rabarber "Viktoria"

Visa stor karta