Bergöös

Bergöös fasadskylt och blommande träd

Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Välkommen till Bergöös

Bergööska huset uppfördes i slutet på 1800-talet och är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

I representationsvåningen med festsalen hittar du Carl Larssons väggmålningar och konst av Karin Bergöö Larsson. Det finns också flera rum i 1800-talsstil och mindre utställningar, bl.a. ett rum tillägnat Karins konstnärskap. Affärslokalen på bottenvåningen är numera en konsthall med konstutställningar september-maj och en årlig sommarutställning. Källaren är omgjord till en festlokal som går att hyra.  I anslutning till huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg på övervåningen och ett café som är öppet sommartid.

 

SOMMAR 2022

Vi är glada över att presenterar årets sommarutställning 2022. ”Livets fröjder – en sommarutställning av Lena A Linderholm”. Utställningen är ett samarbete mellan Hallsbergs kommun och Hallsbergs Bild‐ & konstförening.
Det kommer bli en färgsprakande utställning! Lena kommer att ställa ut måleri, grafik, teckningar och textil. Till försäljning kommer att finnas förutom konst även muggar, kannor, brickor, böcker, kort m.m. Lena A Linderholm kommer att producera ett särskilt föremål till utställningen med stark anknytning till Karin Bergöö Larsson som även det kommer att finnas till försäljning.

Öppettider:

28 juni - 14 augusti, tis-sön, 10-17.
Entré: 70 kr, 50 för pensionärer och fri entré upp till 16 år.
I entrén ingår: Sommarutställningen, Bergöövåningen, Modelljärnvägen och vår utställning om järnvägen som i år har fått en uppfräschning. Under hela perioden ställer lokala konsthantverkare ut i Magasinet - egen ingång till vänster om Magasinets huvudentré (fri entré). Vi har även ett sommarcafé öppet med fika, glass och enklare mackor. Du kan välja att sitta inne i cafét eller utomhus på vår lilla altan i trädgården.

Guideapp - Bergöövåningen


Nytt sen 2021 är att vi har en app där du kan ladda ner en guidad tur i Bergöövåningen så du själv kan gå runt i våningen och få text med bilder och en röst som guidar dig runt. Ladda gärna ner appen "Kultur Hallsberg" på din telefon innan besöket. Vi hjälper dig komma igång på plats. Det går även bra att använda appen hemifrån. Under sommaren finns även medlemmar från föreningen Karin Bergöö-Larssons vänner på plats i våningen. 
Plats:
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg
Kontakt: 
Tisdag-söndag, 0582-68 53 13, 072-201 84 91

Inför besöket
Bergöös består av två byggnader med olika avdelningar och utemiljöer. I den här foldern hittar du en översikt över området och information om de olika avdelningarna samt information om parkering, tillgänglighet, in och- utgångar med mera.

 

Bokning av Valvet/Visningar Bergöövåningen

Telefon: 0582-68 50 00 
E-post: kultur.forening@hallsberg.se
V.30 + 1-3 augusti kan man endast boka via e-post.

Informationsfolder med skisser över Bergöös

Mer information om Bergöövåningen

Mer information om Hallsbergs konsthall

Mer information om Modelljärnvägen

Arter i trädgården

Fruktträd
Äpple 'Gyllenkroks astrakan'
Äpple 'Oranie'
Päron 'Augustipäron'
Päron "Esperens herre'

Bär (tillåtet att äta)
Svarta Vinbär 'Öjebyn'
Röda Vinbär 'Jonkheer van Tets'
Hallon 'Mormors hallon'
Smultron
Krusbär 'Hinnonmäki gul'
Björnbär 

Övrigt
Mårbacka Pelargon
Bondsyren
Rabarber 'Viktoria'

Visa stor karta