Bergöös

Bergöö - Foto Simon Wester.JPG

Bergöös

I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv.

 

Öppettider sommaren 2019: tisdag-söndag 10.00-17.00 t.om. 11 augusti
Entré: 50 kr (fri entré upp till 16 år) då ingår Bergöövåningen, sommarutställningen Tocken Carl, Modelljärnvägen och en utställning om järnvägen i Hallsberg.

Sommarutställningen 2019 - Tocken Carl

Bergöövåningen

Hallsbergs konsthall

Modelljärnvägen

Utställning - Järnvägen i Hallsberg

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5, Hallsberg
0582-68 53 86, kultur.forening@hallsberg.se

Visa stor karta