Bergöös

Bergöös skylt

Bergöös

I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

Idag är representationsvåningen med festsalen, med Carl Larssons väggmålningar i centrum, ombyggt till museum. Affärslokalen på bottenvåningen har blivit en konsthall och källaren är omgjord till en festlokal. Huset är en del av svenskt kulturarv.

Öppettider hösten 2019

Dessa dagar har Konsthallen, Modelljärnvägen och Bergöövåningen öppet hus under hösten. (Konsthallen har öppet fler dagar se mer info nedan)

Lördag 21 september 12-15 - Fri entré
Helgen 5-6 oktober 11-17 - Fri entré
Lördag 19 oktober 12-15 - Fri entré
Lördag 16 november 12-15 - Fri entré
Söndag 1 december (1:a advent) 13-17 - Fri entré
Lördag 14 december 12-15 - Fri entré


Du kan även boka en guidad visning i Bergöövåningen alternativt modelljärnvägen (Se mer info under respektive sida)

Bergöövåningen

Hallsbergs konsthall

Modelljärnvägen

Utställning - Järnvägen i Hallsberg

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5, Hallsberg
0582-68 53 86, kultur.forening@hallsberg.se

Visa stor karta