Bergöös

Bergöös skylt

Bergöös

Bergöös är ett kvarter i centrala Hallsberg med flera sevärdheter. I Bergööska huset finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter.

Välkommen till Bergöös

Bergööska huset som uppfördes i slutet på 1800-talet är kanske mest känt för att konstnären Carl Larsson smyckat festsalens väggar med väggmålningar och det är verkligen en upplevelse väl värd att se! Själva huset i sig är också en sevärdhet med en vacker fasad, en imponerande festsal i fornnordisk stil, samt ett tillbyggt blomsterrum och entré i Jugendstil.

I representationsvåningen med festsalen hittar du Carl Larssons väggmålningar och konst av Karin Bergöö Larsson. Det finns också flera rum i 1800-talsstil och mindre utställningar, bl.a. ett rum tillägnat Karins konstnärskap. Affärslokalen på bottenvåningen är numera en konsthall med konstutställningar september-maj och en årlig sommarutställning. Källaren är omgjord till en festlokal som går att hyra.  I anslutning till huset ligger Magasinet med en stor modelljärnväg på övervåningen och ett café som är öppet sommartid.

Årets sommarutställning 2020 - #ingen liten lort

Utställningen handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare där det centrala är att skapa utrymme för att diskutera och interagera kring att våga göra sin röst hörd. Viktigt för stora som små samhällsmedborgare. Utställningen är uppdelad i fyra avdelningar: En introduktion, barns rättigheter, djur, natur och miljö samt fred, demokrati och jämlikhet. Vi kommer få ta del av allt från brev, inlägg och citat till barnkonventionens artiklar, men också filmer, interaktiva delar, ljud och bilder.

Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Huvudfinansiär är Svenska Postkodstiftelsen. Producent är Annmari Kastrup, Actit Kommunikation.


Öppettider och priser sommar 2020

25 juni - 9 augusti, tis-sön, 10.00-17.00
Entré 50 kr, fri entré t.om. 16 år
Halva priset med Kulturarvskort

I entrén sommartid ingår: Årets sommarutställning, Bergöövåningen och Modelljärnvägen.
Café med möjlighet att sitta ute. I caféet finns en barnhörna, souvenirer samt verk av lokala konsthantverkare till försäljning.

Du kan även boka en guidad visning (året runt) i Bergöövåningen alternativt modelljärnvägen (Se mer info under respektive sida). På grund av rådande omständigheter har vi inga guidningar/visningar under våren 2020.

Inför besöket

Bergöös består av två byggnader med olika avdelningar och utemiljöer. I den här foldern hittar du en översikt över området och information om de olika avdelningarna samt information om parkering, tillgänglighet, in och -utgångar med mera.

Informationsfolder med skisser över Bergöös

Mer information om Bergöövåningen

Mer information om Hallsbergs konsthall

Mer information om Modelljärnvägen

Arter i trädgården

Fruktträd
Äpple "Gyllenkroks astrakan Äpple "Oranie"
Päron "Augustipäron"
Päron "Esperens herrepäron

Bär
Svarta Vinbär "Öjebyn"
Röda Vinbär "Jonkheer van"
Hallon "Mormors hallon"
Smultron
Krusbär "Hinnonmäki Gul"

Övrigt
Mårbacka Pelargon
Bondsyren
Rabarber "Viktoria"

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5, Hallsberg
0582-68 53 86, kultur.forening@hallsberg.se

Visa stor karta