Sommarutställning 2021: Rösträtt för kvinnor

Rostratt_illustration_SaraTeleman_Beskuren.png
29 juni – 15 augusti

Sommarutställning 2021

Rösträtt för kvinnor - 100 år! 2021 är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. 100 år av kvinnlig rösträtt är något att glädjas över. Hallsbergs kommun är stolta över att få presentera årets sommarutställning 2021 på Bergöös – Rösträtt för kvinnor.

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. På hösten 1921 fick svenska kvinnor rösta för första gången. Det krävdes en lång och envis kamp innan lagen ändrades. Hur gick det till när svenska kvinnor fick rösträtt? Hur såg kampen ut? Vilka kämpade?

När kampen började i slutet av 1800-talet var det många kvinnor som aldrig tänkt på att de borde ha rösträtt. I flera hundra år hade kvinnor inte fått bestämma över sig själva. De var omyndiga. Männen hade styrt det mesta i samhället. De hade levt i en tid då de flesta på allvar trodde på att alla män var smartare än kvinnor. Att deras hjärnor var annorlunda. Männen var bättre på att bestämma, och kvinnor skulle lyda. Det var en galen tanke. Det hade vissa redan sagt, men det tog lång tid innan det blev någon förändring.

Sara Teleman bjuder oss på jordnära och humoristiska porträtt av framträdande personer som kämpat för kvinnors rösträtt i Sverige och världen. De vars förtjänst det är att alla svenska kvinnor idag har rätt att rösta till riksdagen. Här får vi lära känna rösträttskampens egna Idoler; Betty Pettersson, första kvinnan med akademiska examen i Sverige. Emilie Rathou som 1 maj 1891 blev den första svenska kvinnan som talade för en publik om kvinnors rösträtt. Och Kata Dahlström, arbetarrörelsens mest populära talare. Och vi får möta några av de män som oförtrutet kämpade för kvinnornas rättigheter, trots att förslagen fick nej efter nej efter nej. 

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn, utgiven på LL Förlag. Med tydlig berättarröst och texter skrivna på lättläst svenska tillgängliggör Sara Teleman ett ganska svårgripbart och långdraget förlopp i den svenska demokratins historia.

Digital visning – Rösträtt för kvinnor

Från Kvinnohistoriskt museet i Umeå med Sara Teleman

Utställningen Rösträtt för kvinnor är producerad av Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och baseras på boken med samma namn. Utställningens gestaltning är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Sara Teleman.

Illustration: Sara Teleman (beskuren)

 

ÖPPETTIDER 

Sommaren 2021 öppnar vi upp Bergöös under perioden 29 juni - 15 augusti, tis-sön, 10.00-17.00. I entrén ingår årets sommarutställning - Rösträtt för kvinnor, Bergöövåningen, samt vår stora Modelljärnvägen. Det finns också ett café och en liten trädgård du kan slå dig ner i med en kopp kaffe och bulle eller glass.

Entré: 70 kr, pensionärer 50 kr, fri entré upp till 16 år samt 50% rabatt på entrén med kulturarvskort.

 

Hitta hit och kontakt
Bergööska huset, Östra Storgatan 5 i Hallsberg

Telefon: 0582-68 53 86

E-post: kultur.forening@hallsberg.se